Mantelzorg

Veelgestelde vragen

Plaatsing gebeurt in eigen beheer door de buitendienst van Boxtom. In veel gevallen kunnen wij met onze eigen kraanwagen de woningen plaatsen. De kosten daarvan zijn afhankelijk van uw locatie. Als de locatie goed bereikbaar is kunnen we de unit plaatsen met onze eigen kraanwagen. Moet de woning over een huis worden getild of verder dan onze eigen kraanwagen aankan, dan schakelen we een telescopische kraan in. De kosten daarvoor liggen hoger dan die voor onze eigen kraanwagen

Voor de eigen kraanwagen geldt als regel dat de toegangsweg maar de locatie minimaal 3,5 meter breed moet zijn met een minimale doorgangshoogte van 4,5 meter. De vrije ruimte op de locatie moet idealiter 6 meter breed en 8 meter hoog zijn. Dit zijn optimale plaatsingsomstandigheden en gelden als richtlijn. Normaliter vindt er een locatiebezoek plaats door een deskundig medewerker van Boxtom om de situatie ter plekke te beoordelen en afspraken daaromtrent met u te maken.

Er zijn diverse types mantelzorgwoningen beschikbaar. De minimale huurperiode is afhankelijk van het type dat je gekozen hebt en staat vermeldt bij de woning.

We hebben een behoorlijke verhuurvloot aan woonunits en mantelzorgwoningen beschikbaar. Het is alleen niet zo dat al die woningen op elk gewenst beschikbaar zijn. Uiteraard hebben wij een goed zicht op wanneer er een unit terugkomt uit de verhuur. De richtlijn is dat je ten minste drie maanden voordat je een unit nodig hebt, een huurovereenkomst bij ons aan gaat. Op die manier hebben wij voldoende tijd om de juiste woning voor je te reserveren.

We hebben een eigen werkplaats waar we de woningen bouwen. Van de start tot de plaatsing zijn we zo’n zes weken bezig. Dit is afhankelijk van het type woning en het afwerkingsniveau.

De plaatsing van een mantelzorgwoning regelt onze buitendienst voor je. In de meeste gevallen plaatsen wij met onze eigen kraanwagen jouw woning. De kosten daarvan zijn afhankelijk van je locatie. Wanneer de locatie goed bereikbaar is plaatsen we deze met onze eigen kraanwagen, maar zodra de woning bijvoorbeeld over een huis getild moet worden dan schakelen we een telescopische kraan in. De kosten liggen in het laatste geval iets hoger.

Voor onze eigen kraanwagen geldt dat de toegangsweg maar de locatie minimaal 3,5 meter breed moet zijn met een minimale doorgangshoogte van 4,5 meter. De vrije ruimte op de locatie is idealiter 6 meter breed en 8 meter hoog. Dit zijn optimale plaatsingsomstandigheden en gelden als richtlijn. Voordat de woning geplaatst wordt brengt een deskundig medewerker een bezoek en beoordeelt de plaats. Vervolgens stemmen we met jou af hoe de aanpak van het project eruit gaat zien.

We adviseren de mantelzorgwoning door je huisinstallateur of vaste aannemer aan te laten sluiten. Doorgaans zijn zij het beste op de hoogte van de situatie bij jou op locatie.

Het begint allemaal bij het creëren van een degelijke ondergrond. Dit is afhankelijk van de situatie en hoe lang je de mantelzorgwoning wilt laten staan. Wij komen hiervoor graag naar je toe om de situatie ter plekke te beoordelen en je van advies te voorzien.

Net als elke woning heeft ook een mantelzorgwoning onderhoud nodig. We adviseren om met regelmaat het dak te laten controleren op verontreiniging zoals bladeren. Dit om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt en er lekkages ontstaan. Wanneer regulier onderhoud niet mogelijk is door jouzelf, kun je tegen betaling onze buitendienst inschakelen.

Jazeker! Wanneer je een mantelzorgwoning wilt huren ben je gebonden aan onze standaardafmetingen en afwerkingsniveau. Maar als je gaat kopen heb je natuurlijk alle vrijheid. Je kiest zelf de indeling en hebt volop inspraak in de materiaalkeuzes en het afwerkingsniveau.

In principe niet. Wel vraagt in de meeste gevallen de Gemeente of je een verklaring voor ze hebt of dat er wel écht sprake is van een mantelzorgwoning. Je huisarts of de wijkverklaring kan je helpen aan deze verklaring.

Je hebt geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning, als je voldoet aan de voorwaarden. Je hoeft dan de gemeente ook niet vooraf op de hoogte te stellen van je plannen. We adviseren echter wel om dit te doen, met name om verassingen achteraf te voorkomen. Via www.omgevingsloket.nl kun je controleren of je bouwplannen vergunningsvrij zijn. Via dit online loket kun je eventuele vergunningen aanvragen.

Dit mag wanneer een prefab mantelzorgwoning voldoet aan twee dingen. Ten eerste de regels binnen het bestemmingsplan. Ten tweede de eisen van het bouwbesluit voor mantelzorgwoningen. Tot nu toe komt daar in de meeste gevallen bij dat er een zorgindicatie vereist is voor een mantelzorgwoning zonder vergunning. Deze indicatie geeft een huisarts of een verpleegkundige af. Bij een pre-mantelzorgwoning is dit dus niet nodig. Let op dat je de plaatsing van een mantelzorgwoning altijd afstemt via het omgevingsloket van de gemeente.

Nee, dit zijn twee verschillende woningen. Een mantelzorgwoning is ingericht voor mensen die zorg nodig hebben. Denk aan ouderen of mensen met een beperking. Zo’n woning is zo gebouwd dat de zorgbehoevende er zelfstandig kan wonen. Onze mantelzorgwoningen worden meestal in de nabijheid (tuin) van de mantelzorgwoning geplaatst. Een kangoeroewoning [MS1] Dis een woning waar – in de meeste gevallen – een ouder persoon samenwoont met een jongere generatie zoals een kind of kleinkind. Dit met als idee dat de jongere generatie zorg verleent aan de oudere generatie.

 

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Of bij het huis van degene die zorg nodig heeft. Oudere mensen kunnen middels een mantelzorgwoning langer zelfstandig blijven wonen met behulp van familie of vrienden die mantelzorg verlenen. Een pre-mantelzorgwoning is een woning waarbij een medische verklaring niet vereist is (dit in tegenstelling tot een mantelzorgwoning, waarbij dat wel vereist is).

De zorgwoning mag door een huishouden bestaande uit maximaal twee personen bewoond worden. Hiervan dient minimaal één persoon mantelzorg te ontvangen of mantelzorg te verlenen.

Als je huurt kun je dat melden bij ons. Hou hierbij rekening met een opzegtermijn van twee maanden. Vervolgens halen we de mantelzorgwoning bij je op. Wanneer je de woning hebt gekocht en je de woning niet meer gebruikt als mantelzorgwoning, mag je hem niet lager gebruiken als woning. Dat betekent dat de mantelzorgwoning moet worden ontdaan van keuken en sanitair. Tenzij er vergunning is voor een gastenverblijf of een bed en breakfast.

Buiten de bebouwde kom is het mogelijk om een mantelzorgwoning van maximaal 100 m2 te plaatsen. Deze woning dient geheel of gedeeltelijk verplaatsbaar te zijn en dien je na het beëindigen van de mantelzorg weer verwijderen. De mantelzorgwoning moet op een afstand van vijf meter vanaf het oorspronkelijke hoofdgebouw staan. Het is verstandig om altijd het bestemmingsplan van je gemeente te raadplegen of de bouw van deze mantelzorgwoning mogelijk is.

Mocht er onverhoopt een storing voordoen, dan staan onze servicemonteurs voor je klaar. Bel naar +31 (0)13-5349208 dan zorgen wij ervoor dat we zo snel mogelijk naar je toe komen om de storing of het defect te verhelpen.

We verzorgen tijdelijke huisvesting voornamelijk in Nederland en België (Vlaanderen). Wil je zeker weten of we actief zijn in jouw regio? Neem dan even contact met ons op.

Niet gevonden wat je zocht?