Helemaal thuis in onze mantelzorgwoningen

De zoektocht naar een (tijdelijke) woning is soms lastig. Wij hebben een ruim aanbod van mantelzorgwoningen en zorgkamers. Al vanaf € 475,- per maand huur je er een. Liever kopen? Ook dat is mogelijk. Koopwoningen zijn volledig naar eigen smaak in te delen en af te werken.

Zelfstandig wonen in een mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning die geplaatst wordt op het terrein van je eigen huis (de achtertuin). Het is een woning bedoelt voor iemand die zorg nodig heeft. Je kunt er ook zelf wonen. In dat geval woont de persoon die jou verzorgt in het bijbehorende huis. Wanneer de zorgbehoevende verhuist of overlijd dient de mantelzorgwoning weer verwijderd te worden.

Een sfeerimpressie

Huren of kopen?

Wij verhuren woonruimtes voor de periode waarin jij die nodig hebt. De huur is – na twee maanden vaste huur – maandelijks opzegbaar. Zoek je een woonruimte voor een langere termijn? Of op maat? Dan is kopen de beste oplossing.

Huren

  • Keuze uit standaardunits
  • Geen initiële investering nodig
  • Vaste huurprijs per maand
  • Huur maandelijks opzegbaar
  • Voordeliger bij korte periode

Kopen

  • Volledig op maat gemaakt
  • Keuze in afwerking en materiaal
  • Binnen +/- 6 weken klaar
  • Past bij jouw mensen en eisen
  • Voordeliger bij lange periode

Hoor het eens van een ander

Vanaf de start hadden wij al een goed gevoel bij Boxtom. Op de website staat duidelijke informatie en de prijzen zijn realistisch. We zijn daarom niet eens verder gaan zoeken naar andere mantelzorgwoningen. Wijzelf, onze schoonhouders en tante zijn allemaal tevreden met de woonunits.

Mevrouw de Boer

Boxtom zorgde bij elke stap voor duidelijkheid en kwaliteit. We kunnen daarom ook wel stellen dat we geen enkele vraag meer hadden nadat de mantelzorgwoning was geplaatst. Alles was duidelijk en we genieten nu allemaal van de woning. Dit mede dankzij de goede service, kwaliteit en nazorg.

Mevrouw Dijkstra

Omdat ik nog niet hulpbehoevend ben, wilde ik graag wat wensen doorgeven waardoor de woonunit geschikter werd voor mij. Niets is onmogelijk! Ik heb bijvoorbeeld schuifdeuren naar de badkamer en de keuken is precies zoals ik ‘m vooraf in gedachten had. Door het meedenken, het goede advies en het persoonlijke contact ben ik zeer te spreken over de diensten van Boxtom.

Meneer de Bakker

De voordelen van een mantelzorgwoning

Er zijn steeds meer mensen die een mantelzorgwoning in hun achtertuin plaatsen. En dat is niet zo gek. Zo’n woning brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee. Allereerst staat een mantelzorgwoning op jouw eigen grond. Je bent dichtbij de zorgbehoevende en dus razendsnel op locatie als er hulp nodig is.

Ook is het dankzij een mantelzorgwoning dichtbij eenvoudiger om mantelzorg te combineren met andere bezigheden zoals je werk en gezin. En wat dacht je van de zorgbehoevende zelf? Die kan dankzij de woning een stuk langer zelfstandig blijven wonen.

Heb je een vraag over 
onze mantelzorgwoningen?

Veelgestelde vragen over mantelzorgwoningen

Plaatsing gebeurt in eigen beheer door de buitendienst van Boxtom. In veel gevallen kunnen wij met onze eigen kraanwagen de woningen plaatsen. De kosten daarvan zijn afhankelijk van uw locatie. Als de locatie goed bereikbaar is kunnen we de unit plaatsen met onze eigen kraanwagen. Moet de woning over een huis worden getild of verder dan onze eigen kraanwagen aankan, dan schakelen we een telescopische kraan in. De kosten daarvoor liggen hoger dan die voor onze eigen kraanwagen

Voor de eigen kraanwagen geldt als regel dat de toegangsweg maar de locatie minimaal 3,5 meter breed moet zijn met een minimale doorgangshoogte van 4,5 meter. De vrije ruimte op de locatie moet idealiter 6 meter breed en 8 meter hoog zijn. Dit zijn optimale plaatsingsomstandigheden en gelden als richtlijn. Normaliter vindt er een locatiebezoek plaats door een deskundig medewerker van Boxtom om de situatie ter plekke te beoordelen en afspraken daaromtrent met u te maken.

Er zijn diverse types mantelzorgwoningen beschikbaar. De minimale huurperiode is afhankelijk van het type dat je gekozen hebt en staat vermeldt bij de woning.

We hebben een behoorlijke verhuurvloot aan woonunits en mantelzorgwoningen beschikbaar. Het is alleen niet zo dat al die woningen op elk gewenst beschikbaar zijn. Uiteraard hebben wij een goed zicht op wanneer er een unit terugkomt uit de verhuur. De richtlijn is dat je ten minste drie maanden voordat je een unit nodig hebt, een huurovereenkomst bij ons aan gaat. Op die manier hebben wij voldoende tijd om de juiste woning voor je te reserveren.

We hebben een eigen werkplaats waar we de woningen bouwen. Van de start tot de plaatsing zijn we zo’n zes weken bezig. Dit is afhankelijk van het type woning en het afwerkingsniveau.

De plaatsing van een mantelzorgwoning regelt onze buitendienst voor je. In de meeste gevallen plaatsen wij met onze eigen kraanwagen jouw woning. De kosten daarvan zijn afhankelijk van je locatie. Wanneer de locatie goed bereikbaar is plaatsen we deze met onze eigen kraanwagen, maar zodra de woning bijvoorbeeld over een huis getild moet worden dan schakelen we een telescopische kraan in. De kosten liggen in het laatste geval iets hoger.

Voor onze eigen kraanwagen geldt dat de toegangsweg maar de locatie minimaal 3,5 meter breed moet zijn met een minimale doorgangshoogte van 4,5 meter. De vrije ruimte op de locatie is idealiter 6 meter breed en 8 meter hoog. Dit zijn optimale plaatsingsomstandigheden en gelden als richtlijn. Voordat de woning geplaatst wordt brengt een deskundig medewerker een bezoek en beoordeelt de plaats. Vervolgens stemmen we met jou af hoe de aanpak van het project eruit gaat zien.

We adviseren de mantelzorgwoning door je huisinstallateur of vaste aannemer aan te laten sluiten. Doorgaans zijn zij het beste op de hoogte van de situatie bij jou op locatie.

Het begint allemaal bij het creëren van een degelijke ondergrond. Dit is afhankelijk van de situatie en hoe lang je de mantelzorgwoning wilt laten staan. Wij komen hiervoor graag naar je toe om de situatie ter plekke te beoordelen en je van advies te voorzien.

Net als elke woning heeft ook een mantelzorgwoning onderhoud nodig. We adviseren om met regelmaat het dak te laten controleren op verontreiniging zoals bladeren. Dit om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt en er lekkages ontstaan. Wanneer regulier onderhoud niet mogelijk is door jouzelf, kun je tegen betaling onze buitendienst inschakelen.

Jazeker! Wanneer je een mantelzorgwoning wilt huren ben je gebonden aan onze standaardafmetingen en afwerkingsniveau. Maar als je gaat kopen heb je natuurlijk alle vrijheid. Je kiest zelf de indeling en hebt volop inspraak in de materiaalkeuzes en het afwerkingsniveau.

In principe niet. Wel vraagt in de meeste gevallen de Gemeente of je een verklaring voor ze hebt of dat er wel écht sprake is van een mantelzorgwoning. Je huisarts of de wijkverklaring kan je helpen aan deze verklaring.

Je hebt geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning, als je voldoet aan de voorwaarden. Je hoeft dan de gemeente ook niet vooraf op de hoogte te stellen van je plannen. We adviseren echter wel om dit te doen, met name om verassingen achteraf te voorkomen. Via www.omgevingsloket.nl kun je controleren of je bouwplannen vergunningsvrij zijn. Via dit online loket kun je eventuele vergunningen aanvragen.

Dit mag wanneer een prefab mantelzorgwoning voldoet aan twee dingen. Ten eerste de regels binnen het bestemmingsplan. Ten tweede de eisen van het bouwbesluit voor mantelzorgwoningen. Tot nu toe komt daar in de meeste gevallen bij dat er een zorgindicatie vereist is voor een mantelzorgwoning zonder vergunning. Deze indicatie geeft een huisarts of een verpleegkundige af. Bij een pre-mantelzorgwoning is dit dus niet nodig. Let op dat je de plaatsing van een mantelzorgwoning altijd afstemt via het omgevingsloket van de gemeente.

Nee, dit zijn twee verschillende woningen. Een mantelzorgwoning is ingericht voor mensen die zorg nodig hebben. Denk aan ouderen of mensen met een beperking. Zo’n woning is zo gebouwd dat de zorgbehoevende er zelfstandig kan wonen. Onze mantelzorgwoningen worden meestal in de nabijheid (tuin) van de mantelzorgwoning geplaatst. Een kangoeroewoning [MS1] Dis een woning waar – in de meeste gevallen – een ouder persoon samenwoont met een jongere generatie zoals een kind of kleinkind. Dit met als idee dat de jongere generatie zorg verleent aan de oudere generatie.

 

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Of bij het huis van degene die zorg nodig heeft. Oudere mensen kunnen middels een mantelzorgwoning langer zelfstandig blijven wonen met behulp van familie of vrienden die mantelzorg verlenen. Een pre-mantelzorgwoning is een woning waarbij een medische verklaring niet vereist is (dit in tegenstelling tot een mantelzorgwoning, waarbij dat wel vereist is).

De zorgwoning mag door een huishouden bestaande uit maximaal twee personen bewoond worden. Hiervan dient minimaal één persoon mantelzorg te ontvangen of mantelzorg te verlenen.

Als je huurt kun je dat melden bij ons. Hou hierbij rekening met een opzegtermijn van twee maanden. Vervolgens halen we de mantelzorgwoning bij je op. Wanneer je de woning hebt gekocht en je de woning niet meer gebruikt als mantelzorgwoning, mag je hem niet lager gebruiken als woning. Dat betekent dat de mantelzorgwoning moet worden ontdaan van keuken en sanitair. Tenzij er vergunning is voor een gastenverblijf of een bed en breakfast.

Buiten de bebouwde kom is het mogelijk om een mantelzorgwoning van maximaal 100 m2 te plaatsen. Deze woning dient geheel of gedeeltelijk verplaatsbaar te zijn en dien je na het beëindigen van de mantelzorg weer verwijderen. De mantelzorgwoning moet op een afstand van vijf meter vanaf het oorspronkelijke hoofdgebouw staan. Het is verstandig om altijd het bestemmingsplan van je gemeente te raadplegen of de bouw van deze mantelzorgwoning mogelijk is.

Mocht er onverhoopt een storing voordoen, dan staan onze servicemonteurs voor je klaar. Bel naar +31 (0)13-5349208 dan zorgen wij ervoor dat we zo snel mogelijk naar je toe komen om de storing of het defect te verhelpen.

We verzorgen tijdelijke huisvesting voornamelijk in Nederland en België (Vlaanderen). Wil je zeker weten of we actief zijn in jouw regio? Neem dan even contact met ons op.

Voorwaarden en het omgevingsloket 

Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het is in principe niet nodig een vergunning te hebben, maar raden je wel aan om contact op te nemen met je gemeente. Op die manier voorkom je eventuele verrassingen. Belangrijk om te weten: als je in een beschermt dorps- of stadsgezicht of monument woont heb je wél een vergunning nodig. Check hiervoor Het Omgevingsloket.

De belangrijkste regels rondom een mantelzorgwoning 

Er zijn een aantal regels rondom een mantelzorgwoning. Allereerst dient er sprake te zijn van intensieve mantelzorg. Het is mogelijk dat je gemeente een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere medisch specialist bij je opvraagt. Daarnaast mag er maximaal één huishouden in de mantelzorgwoning wonen. Een huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen van wie minimaal één persoon zorgbehoevend is. Ten derde is het alleen toegestaan een mantelzorgwoning te plaatsen in een achtertuin (oftewel een achtererf). Het is niet toegestaan om het op grond te plaatsen met een andere bestemming dan wonen.